Πακέτο 107 εκατ. ευρώ για την στήριξη της απασχόλησης στις λιγνιτικές περιοχές

Πακέτο 107 εκατ. ευρώ για την στήριξη της απασχόλησης στις λιγνιτικές περιοχές


Κοινωνικό πακέτο ύψους 107 εκατ. ευρώ για την επόμενη διετία προκειμένου να στηριχθεί η απασχόληση στις λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης ενέκρινε η Κυβερνητική Επιτροπή για την απολιγνιτοποίηση. Το πακέτο που εισηγήθηκε ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ) Κωστής Μουσουρούλης θα χρηματοδοτηθεί από εθνικούς πόρους.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ το πακέτο στήριξης θα αξιοποιηθεί για την υλοποίηση μέσω του ΟΑΕΔ 4 προγραμμάτων για τη στήριξη της απασχόλησης τα οποία έχουν ως εξής:

Δημιουργία Νέων Θέσεων Εργασίας

Το Πρόγραμμα αφορά στην πρόσληψη ανέργων από επιχειρήσεις σε νέες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης με ελκυστικούς όρους και προϋποθέσεις, όπως η αυξημένη επιχορήγηση μισθού και εισφορών, απλουστευμένες προϋποθέσεις συμμετοχής, ταχύτερες διαδικασίες συμμετοχής και πληρωμής κ.α.

Εργασιακή Εμπειρία Νέων

Απόκτηση εργασιακής εμπειρίας για νέους ανέργους ηλικίας 18 έως 29 ετών με 100% κάλυψη μισθού και εισφορών για την απασχόλησή τους σε τοπικές επιχειρήσεις.

Επιχορήγηση Μετεγκατάστασης

Επιχορήγηση της πρόσληψης ανέργων καθώς και στην κάλυψη των εξόδων μετεγκατάστασης και διαμονής ανέργων για την κάλυψη των αναγκών των τοπικών επιχειρήσεων σε εξειδικευμένο προσωπικό.

Συμβουλευτική, Κατάρτιση και Απασχόληση

Προώθηση της μέσω παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών προς ανέργους, όπως επαγγελματικό προσανατολισμό, ανάπτυξη και αναβάθμιση δεξιοτήτων μέσω κατάρτισης καθώς και την επιχορήγηση επιχειρήσεων για την πρόσληψή τους. Το Πρόγραμμα αυτό θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με τους Δήμους των λιγνιτικών περιοχών.

Χατζηδάκης: Το πακέτο εντάσσεται στον σχεδιασμό για την ομαλή μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών στη νέα εποχή

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε σχετικά: «Το κοινωνικό πακέτο που εγκρίθηκε από την Κυβερνητική Επιτροπή εντάσσεται στον σχεδιασμό μας για την δίκαια και ομαλή μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών στη νέα εποχή.

Είναι βασική μας μέριμνα να μην δημιουργηθεί κενό στην απασχόληση κατά την επόμενη διετία -έως ότου ενεργοποιηθούν όλα τα εργαλεία του Μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης- και γι’ αυτό μεταξύ άλλων υλοποιούμε ειδικά προγράμματα με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείo και δρομολογούμε την αποκατάσταση των εδαφών στις λιγνιτικές περιοχές, που μπορούν να δημιουργήσουν άμεσα θέσεις εργασίας».

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, η Κυβερνητική Επιτροπή ενέκρινε επίσης την τελική εκδοχή του masterplan για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση (με ενσωματωμένα τα σχόλια που προέκυψαν από τη δημόσια διαβούλευση), το οποίο θα παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι για τις δράσεις που περιέχει το masterplan θα δοθεί για την περίοδο 2021-2027 χρηματοδότηση της τάξης των 5 δισ. ευρώ που θα διατεθεί από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ 2021-2027, το Ταμείο Γιούνκερ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, σε συνδυασμό με εθνικούς πόρους.

Resource website link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.